Witamy z Teneryfy
Witamy z Teneryfy
Witajcie na forum.
Jesteśmy na wyspie od czerwca, zamieszkaliśmy w Los Christianos.
Chcemy zapisac dzieci do szkoły surfingowej. Czy ktoś z Was mógłby polecic jakąś konkretną szkółkę? Nie chodzi nam o krótki kurs, lecz o stałe zajęcia.
Chłopcy w wieku 6 i 8 lat.
A może ktoś mieszka również w Los Christianos i ma dzieci w podobnym wieku do naszych?
Z przyjemnością spotkalibyśmy się na sumo de naranja
Pozdrawiamy
Jesteśmy na wyspie od czerwca, zamieszkaliśmy w Los Christianos.
Chcemy zapisac dzieci do szkoły surfingowej. Czy ktoś z Was mógłby polecic jakąś konkretną szkółkę? Nie chodzi nam o krótki kurs, lecz o stałe zajęcia.
Chłopcy w wieku 6 i 8 lat.
A może ktoś mieszka również w Los Christianos i ma dzieci w podobnym wieku do naszych?
Z przyjemnością spotkalibyśmy się na sumo de naranja
Pozdrawiamy
Re: Witamy z Teneryfy
Witam was,chociaż sam nie jestem na kanarach.Surfing i teneryfa... nie chcecie zaadoptować grzecznego pana w rozsądnym wieku? sam dojadę .Napiszcie co tam porabiacie,czy dajecie rade i jak tam jest?
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
Widzisz? Nie widzę...Aaaaaa widzisz
Re: Witamy z Teneryfy
Witaj, dzięki za powitanie.
Wyspa piękna i przyjazna. Dzieciaki do szkoły zapisani, mieszkanko fajne jest więc do przodu.
Brakowało na początku polskiego dobrego chleba, więc już pieczemy swój
(Jakby ktoś potrzebował zakwasu do chleba to służę pomocą.)
Zawsze na wszystko można poradzic.
Pozdrawiamy serdecznie
Waszki
Wyspa piękna i przyjazna. Dzieciaki do szkoły zapisani, mieszkanko fajne jest więc do przodu.
Brakowało na początku polskiego dobrego chleba, więc już pieczemy swój
(Jakby ktoś potrzebował zakwasu do chleba to służę pomocą.)
Zawsze na wszystko można poradzic.
Pozdrawiamy serdecznie
Waszki
Re: Witamy z Teneryfy
Swietnie no ja nadal planuje wyjazd i nie wiem kiedy bo,że,to na pewno .Nie chcę być nachalny po prostu mam prośbę :jeśli by Wam nie przeszkadzało wklejcie czasami newsa na temat życia tam i doświadczeń ja,i nie tylko,będziemy wdzięczni.
Serdecznie Was pozdrawiam z zatapianej Polski.
Serdecznie Was pozdrawiam z zatapianej Polski.
Widzisz? Nie widzę...Aaaaaa widzisz
- SplitSailer
- Zaangażowany
- Posty: 277
- Rejestracja: sob, 7 kwie 2007, 18:45
- Lokalizacja: Islas Canarias / TF y Mundo
- Kontaktowanie:
Re: Witamy z Teneryfy
....to ja po prosze. Mi nigdy nie udalo sie upiec czegokolwiek co mialo ¨wyrosnac¨. Przy tym powietrzu jakis szal w te mikstury wstepuje .. Gdzie znalezliscie drozdze na Sur?...waszki pisze:
(Jakby ktoś potrzebował zakwasu do chleba to służę pomocą.)
gogle to witajcie na Islas!
¨...i¨ ?
Re: Witamy z Teneryfy
Drozdze mozna znalesc w Mercadonie...SplitSailer pisze: Gdzie znalezliscie drozdze na Sur?...
salu2
- kava
- Zaangażowany
- Posty: 357
- Rejestracja: sob, 23 gru 2006, 18:05
- Lokalizacja: La Palma
- Kontaktowanie:
Re: Witamy z Teneryfy
Jest łatwo dostępna levadura deshidratada, to jest dokładnie to samo co w kostkach i długo się trzyma, więc jedyne co to trzeba sobie rozkminić ilość (jeśli w przepisach jest podane w kostkach) - wystarczy wymieszać z odrobiną wody i sobie taką kostkę samemu wyplastelinować
Re: Witamy z Teneryfy
Ja robię na zakwasie, więc drożdże nie potrzebne.
- kava
- Zaangażowany
- Posty: 357
- Rejestracja: sob, 23 gru 2006, 18:05
- Lokalizacja: La Palma
- Kontaktowanie:
Re: Witamy z Teneryfy
A zarzuć przepisem, jak to robisz, bo czas by rozszerzyć horyzonty drożdżowe - jeśli masz chwilkęwaszki pisze:Ja robię na zakwasie, więc drożdże nie potrzebne.
Re: Witamy z Teneryfy
Porcja na dwa bochenki chleba
składniki:
zakwas
1 kg mąki chlebowej
1/2 kg maki żytniej
5 łyżeczek soli
woda
można to wzbogacic pestkami z dynia, slonecznika, sezamu
ewent. rodzynki lub siemie lnianie-wszystko względem upodobań.
(po 1 szkl.)
-Zakwas rozcieńczyc 2 szklankami przegotowanej wody, wlac do dużego naczynia,
-dodac pozostałe składniki:
1 kg mąki chlebowej (dobra mąka chlebowa jest w Lidlu)
1/2 kg mąki pszennej
4 szklanki zimnej wody
5 małych łyżeczek soli
ewentualnie pestki etc.
- wszystko dobrze wymieszac. Konsystencja dośc rzadka,
-odłożyc do słoiczka kilka łyżek wyrobionego ciasta i wstawic do lodówki (to nasz zakwas na następny raz)
-blaszki wysmarowac masłem i obsypac bułką tartą,
-wlac ciasto do dwóch blaszek i odstawic na 9 godzin,
-przed pieczeniem wierzch wygładzic mokrą dłonią i posmarowac oliwą,
-piec 1,30 min
i smacznego
składniki:
zakwas
1 kg mąki chlebowej
1/2 kg maki żytniej
5 łyżeczek soli
woda
można to wzbogacic pestkami z dynia, slonecznika, sezamu
ewent. rodzynki lub siemie lnianie-wszystko względem upodobań.
(po 1 szkl.)
-Zakwas rozcieńczyc 2 szklankami przegotowanej wody, wlac do dużego naczynia,
-dodac pozostałe składniki:
1 kg mąki chlebowej (dobra mąka chlebowa jest w Lidlu)
1/2 kg mąki pszennej
4 szklanki zimnej wody
5 małych łyżeczek soli
ewentualnie pestki etc.
- wszystko dobrze wymieszac. Konsystencja dośc rzadka,
-odłożyc do słoiczka kilka łyżek wyrobionego ciasta i wstawic do lodówki (to nasz zakwas na następny raz)
-blaszki wysmarowac masłem i obsypac bułką tartą,
-wlac ciasto do dwóch blaszek i odstawic na 9 godzin,
-przed pieczeniem wierzch wygładzic mokrą dłonią i posmarowac oliwą,
-piec 1,30 min
i smacznego
- SplitSailer
- Zaangażowany
- Posty: 277
- Rejestracja: sob, 7 kwie 2007, 18:45
- Lokalizacja: Islas Canarias / TF y Mundo
- Kontaktowanie:
Re: Witamy z Teneryfy
...no wlasnie .kava pisze:a jak popełnić pierwszy zakwas?
Na Peninsuli jeszcze mialem dostep do ciemnego zytniego pieczywa, to jeszcze cos sie mi tam udawalo.A MoiGallegos skolowali mi takie ustrojstwo do pieczenia chleba. Na TF wszystko dostawalo szajby, ciasto, kefir...ogorki chcialem kisic . Stwierdzilem ze to kwestia szerokisci geograficznej...¨oczywiscie ze nie moich umiejetnosci¨ )))))
..o Mercadonie, drozdzach, lavadurze to wiedzialem. Dzieki Kava, Zastawnik.
Bylem w ostatecznosci pewien ze moze to one wlasnie nie sa ok...no ale nic. Nigdy nie bylem dobrym kucharzem...ba nie bylem nawet kucharzem.
> waszki...dziekuje za propozycje, pomoc. Napewno zglosze sie. Zagadne na forum. Teraz zbieram rozsypane...bo mi sie rozsypalo. Wyfrunolem na kontynent. Musze zrobic lodke...gogle musze COS zrobic ..Tlumacze sobie tylko ze musialo i mnie dopasc. Armator sprzedal yacht z ktorego w glownej mierze sie utrzymywalem. Ten crisis trwa juz dobre 3 lata a mial 3 miechy ...Szczerze powiedziawszy narasta we mnie wscieklosc. Bo w duzej mierze wiem jak to sie dzieje...zadzialo. Dobre 15 lat temu pracowalem dla Citi Group (CitiBank)...i jak slysze te ich > ¨no tak troche naciagalismy, nadinterpretowalismy, mataczylismy...posypalo sie...ale zarobilismy po 80 tys euro na akcji...nie mozecie nas zle oceniac..przeciez forsa od dawna stanowi wyznacznik zaradnosci...poprostu potrafilismy zadbac o WLASNY interes bardziej niz wy ....napiszemy wam o tym ksiazki jak bedziemy na emeryturach..nawet te wydawnictwa nie beda musialy na siebie zarobic, stac nas na to...¨
eeehhhh.
pozdrawiam...dziekuje za przepis. dzieki na przyszlosc za szczep zakwsu
adam.
¨...i¨ ?
-
- Początkujący
- Posty: 46
- Rejestracja: czw, 3 lut 2011, 11:09
Re: Witamy z Teneryfy
Witam, zakwas bardzo łatwo sobie wyhodować (troszkę trudniej utrzymać go przy życiu ) z mąki i wody. Przepisy znajdziecie w internecie, choćby u Tatter http://piekarniatatter.blogspot.com/200 ... zenny.html (jest również przepis na zakwas żytni, informacje o zaczynie i mnóstwo świetnych przepisów). Najłatwiej piecze sie na gotowym, suszonym zakwasie, ale nie mam pojęcia, czy jest tu dostępny (w Polsce kupowałam niemiecki w sklepach eko) W Polsce samodzielne pieczenie chleba szybko mi się znudziło, bo jest mnóstwo świetnych piekarni, w których "prawdziwy" chleb można kupić.
Tutaj - oprócz smacznych ale bardzo pszennych bułek w każdym markecie - znalazłam tylko cosik dziwnego w Auchan/Alcampo (sprzedawane jako chleb niemiecki po 4 czy 5 euro - nie odważyłam się kupić:D). Ciekawa jestem, czy są tu w ogóle tradycyjne piekarnie piekące na zakwasie?
Pozdrawiam z GC
Tutaj - oprócz smacznych ale bardzo pszennych bułek w każdym markecie - znalazłam tylko cosik dziwnego w Auchan/Alcampo (sprzedawane jako chleb niemiecki po 4 czy 5 euro - nie odważyłam się kupić:D). Ciekawa jestem, czy są tu w ogóle tradycyjne piekarnie piekące na zakwasie?
Pozdrawiam z GC
- SplitSailer
- Zaangażowany
- Posty: 277
- Rejestracja: sob, 7 kwie 2007, 18:45
- Lokalizacja: Islas Canarias / TF y Mundo
- Kontaktowanie:
Re: Witamy z Teneryfy
...nie ma. W kazdym razie nic o tym nie wiem. Mysle ze ma to zwiazek z temperaturami, powietrzem oceanicznym, gdzie te ciasta (ktore znamy z wypiekow slowianskich )nie udaja sie. Ale jak powiedzialem ja jestem zero nie kucharz, chociasz mialem knajpe (wine bar)...wiec niech moze wypowiedza sie madrzejsi. Ja gadalem sporo z babciami z Canarias. Nawet wino i sery robi sie tu odmiennie niz na peninsuli. Sery glownie mlode nie dojrzewajace, wina wymagaja sporo samozaparcia i wiedzy. Jakos tak kombinuje ze z ciastem i wszystkim co musie sie troche podfermentowac podobnie.....no ale nie wiem. Sam chetnie pochlone wiedze jesli ktos posiada.Panna.Migotka pisze: Ciekawa jestem, czy są tu w ogóle tradycyjne piekarnie piekące na zakwasie?
Pozdrawiam z GC
SS
¨...i¨ ?
- kava
- Zaangażowany
- Posty: 357
- Rejestracja: sob, 23 gru 2006, 18:05
- Lokalizacja: La Palma
- Kontaktowanie:
Re: Witamy z Teneryfy
Ja dużo piekę i stwierdzam, że już sama w sobie mąka jest inna, i ten sam przepis nie wyjdzie tu tak samo jak w PL.. tak czy owak, lepszy własny chlebuś niż te dmuchane klocki zwane "pan"
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości