Witamy z Teneryfy

Wszystkie tematy związane z wyspą Teneryfa
waszki
Początkujący
Początkujący
Posty: 32
Rejestracja: pn, 18 lip 2011, 16:14

Witamy z Teneryfy

Post autor: waszki » pn, 18 lip 2011, 22:00

Witajcie na forum.
Jesteśmy na wyspie od czerwca, zamieszkaliśmy w Los Christianos.

Chcemy zapisac dzieci do szkoły surfingowej. Czy ktoś z Was mógłby polecic jakąś konkretną szkółkę? Nie chodzi nam o krótki kurs, lecz o stałe zajęcia.
Chłopcy w wieku 6 i 8 lat.

A może ktoś mieszka również w Los Christianos i ma dzieci w podobnym wieku do naszych?
Z przyjemnością spotkalibyśmy się na sumo de naranja :)


Pozdrawiamy

Awatar użytkownika
Dzidek
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 488
Rejestracja: wt, 23 lis 2010, 09:34
Lokalizacja: Polska

Re: Witamy z Teneryfy

Post autor: Dzidek » wt, 19 lip 2011, 10:54

Witam was,chociaż sam nie jestem na kanarach.Surfing i teneryfa... :D nie chcecie zaadoptować grzecznego pana w rozsądnym wieku? sam dojadę :D .Napiszcie co tam porabiacie,czy dajecie rade i jak tam jest? :D
Pozdrawiam.
Widzisz? Nie widzę...Aaaaaa widzisz

waszki
Początkujący
Początkujący
Posty: 32
Rejestracja: pn, 18 lip 2011, 16:14

Re: Witamy z Teneryfy

Post autor: waszki » czw, 21 lip 2011, 13:59

Witaj, dzięki za powitanie.

Wyspa piękna i przyjazna. Dzieciaki do szkoły zapisani, mieszkanko fajne jest więc do przodu.
Brakowało na początku polskiego dobrego chleba, więc już pieczemy swój :D
(Jakby ktoś potrzebował zakwasu do chleba to służę pomocą.)
Zawsze na wszystko można poradzic.

Pozdrawiamy serdecznie
Waszki

Awatar użytkownika
Dzidek
Zaawansowany
Zaawansowany
Posty: 488
Rejestracja: wt, 23 lis 2010, 09:34
Lokalizacja: Polska

Re: Witamy z Teneryfy

Post autor: Dzidek » czw, 21 lip 2011, 16:49

Swietnie :D no ja nadal planuje wyjazd i nie wiem kiedy bo,że,to na pewno :D.Nie chcę być nachalny po prostu mam prośbę :jeśli by Wam nie przeszkadzało wklejcie czasami newsa na temat życia tam i doświadczeń ja,i nie tylko,będziemy wdzięczni.
Serdecznie Was pozdrawiam z zatapianej Polski.
Widzisz? Nie widzę...Aaaaaa widzisz

Awatar użytkownika
SplitSailer
Zaangażowany
Zaangażowany
Posty: 277
Rejestracja: sob, 7 kwie 2007, 18:45
Lokalizacja: Islas Canarias / TF y Mundo
Kontaktowanie:

Re: Witamy z Teneryfy

Post autor: SplitSailer » pt, 22 lip 2011, 09:25

waszki pisze:
(Jakby ktoś potrzebował zakwasu do chleba to służę pomocą.)
....to ja po prosze. Mi nigdy nie udalo sie upiec czegokolwiek co mialo ¨wyrosnac¨. Przy tym powietrzu jakis szal w te mikstury wstepuje .. Gdzie znalezliscie drozdze na Sur?...

gogle to witajcie na Islas! :D
¨...i¨ ?

Awatar użytkownika
zastawnik
Zaangażowany
Zaangażowany
Posty: 207
Rejestracja: śr, 4 mar 2009, 12:58
Lokalizacja: TF

Re: Witamy z Teneryfy

Post autor: zastawnik » pt, 22 lip 2011, 10:08

SplitSailer pisze: Gdzie znalezliscie drozdze na Sur?...
Drozdze mozna znalesc w Mercadonie...
salu2

Awatar użytkownika
kava
Zaangażowany
Zaangażowany
Posty: 357
Rejestracja: sob, 23 gru 2006, 18:05
Lokalizacja: La Palma
Kontaktowanie:

Re: Witamy z Teneryfy

Post autor: kava » pt, 22 lip 2011, 15:21

Jest łatwo dostępna levadura deshidratada, to jest dokładnie to samo co w kostkach i długo się trzyma, więc jedyne co to trzeba sobie rozkminić ilość (jeśli w przepisach jest podane w kostkach) - wystarczy wymieszać z odrobiną wody i sobie taką kostkę samemu wyplastelinować ;)

waszki
Początkujący
Początkujący
Posty: 32
Rejestracja: pn, 18 lip 2011, 16:14

Re: Witamy z Teneryfy

Post autor: waszki » pt, 22 lip 2011, 15:58

Ja robię na zakwasie, więc drożdże nie potrzebne.

Awatar użytkownika
kava
Zaangażowany
Zaangażowany
Posty: 357
Rejestracja: sob, 23 gru 2006, 18:05
Lokalizacja: La Palma
Kontaktowanie:

Re: Witamy z Teneryfy

Post autor: kava » sob, 23 lip 2011, 11:57

waszki pisze:Ja robię na zakwasie, więc drożdże nie potrzebne.
A zarzuć przepisem, jak to robisz, bo czas by rozszerzyć horyzonty drożdżowe - jeśli masz chwilkę :)

waszki
Początkujący
Początkujący
Posty: 32
Rejestracja: pn, 18 lip 2011, 16:14

Re: Witamy z Teneryfy

Post autor: waszki » sob, 23 lip 2011, 14:34

Porcja na dwa bochenki chleba


składniki:
zakwas
1 kg mąki chlebowej
1/2 kg maki żytniej
5 łyżeczek soli
woda

można to wzbogacic pestkami z dynia, slonecznika, sezamu
ewent. rodzynki lub siemie lnianie-wszystko względem upodobań.
(po 1 szkl.)



-Zakwas rozcieńczyc 2 szklankami przegotowanej wody, wlac do dużego naczynia,
-dodac pozostałe składniki:
1 kg mąki chlebowej (dobra mąka chlebowa jest w Lidlu)
1/2 kg mąki pszennej
4 szklanki zimnej wody
5 małych łyżeczek soli
ewentualnie pestki etc.

- wszystko dobrze wymieszac. Konsystencja dośc rzadka,
-odłożyc do słoiczka kilka łyżek wyrobionego ciasta i wstawic do lodówki (to nasz zakwas na następny raz)
-blaszki wysmarowac masłem i obsypac bułką tartą,
-wlac ciasto do dwóch blaszek i odstawic na 9 godzin,
-przed pieczeniem wierzch wygładzic mokrą dłonią i posmarowac oliwą,
-piec 1,30 min

i smacznego

Awatar użytkownika
kava
Zaangażowany
Zaangażowany
Posty: 357
Rejestracja: sob, 23 gru 2006, 18:05
Lokalizacja: La Palma
Kontaktowanie:

Re: Witamy z Teneryfy

Post autor: kava » sob, 23 lip 2011, 23:23

a jak popełnić pierwszy zakwas?

Awatar użytkownika
SplitSailer
Zaangażowany
Zaangażowany
Posty: 277
Rejestracja: sob, 7 kwie 2007, 18:45
Lokalizacja: Islas Canarias / TF y Mundo
Kontaktowanie:

Re: Witamy z Teneryfy

Post autor: SplitSailer » pn, 25 lip 2011, 10:04

kava pisze:a jak popełnić pierwszy zakwas?
...no wlasnie ;).

Na Peninsuli jeszcze mialem dostep do ciemnego zytniego pieczywa, to jeszcze cos sie mi tam udawalo.A MoiGallegos skolowali mi takie ustrojstwo do pieczenia chleba. Na TF wszystko dostawalo szajby, ciasto, kefir...ogorki chcialem kisic ;). Stwierdzilem ze to kwestia szerokisci geograficznej...¨oczywiscie ze nie moich umiejetnosci¨ :))))))

..o Mercadonie, drozdzach, lavadurze to wiedzialem. Dzieki Kava, Zastawnik.
Bylem w ostatecznosci pewien ze moze to one wlasnie nie sa ok...no ale nic. Nigdy nie bylem dobrym kucharzem...ba nie bylem nawet kucharzem.

> waszki...dziekuje za propozycje, pomoc. Napewno zglosze sie. Zagadne na forum. Teraz zbieram rozsypane...bo mi sie rozsypalo. Wyfrunolem na kontynent. Musze zrobic lodke...gogle musze COS zrobic :(..Tlumacze sobie tylko ze musialo i mnie dopasc. Armator sprzedal yacht z ktorego w glownej mierze sie utrzymywalem. Ten crisis trwa juz dobre 3 lata a mial 3 miechy ;)...Szczerze powiedziawszy narasta we mnie wscieklosc. Bo w duzej mierze wiem jak to sie dzieje...zadzialo. Dobre 15 lat temu pracowalem dla Citi Group (CitiBank)...i jak slysze te ich > ¨no tak troche naciagalismy, nadinterpretowalismy, mataczylismy...posypalo sie...ale zarobilismy po 80 tys euro na akcji...nie mozecie nas zle oceniac..przeciez forsa od dawna stanowi wyznacznik zaradnosci...poprostu potrafilismy zadbac o WLASNY interes bardziej niz wy ;)....napiszemy wam o tym ksiazki jak bedziemy na emeryturach..nawet te wydawnictwa nie beda musialy na siebie zarobic, stac nas na to...¨
eeehhhh.

pozdrawiam...dziekuje za przepis. dzieki na przyszlosc za szczep zakwsu
adam.
¨...i¨ ?

Panna.Migotka
Początkujący
Początkujący
Posty: 46
Rejestracja: czw, 3 lut 2011, 11:09

Re: Witamy z Teneryfy

Post autor: Panna.Migotka » śr, 27 lip 2011, 11:52

Witam, zakwas bardzo łatwo sobie wyhodować (troszkę trudniej utrzymać go przy życiu :wink: ) z mąki i wody. Przepisy znajdziecie w internecie, choćby u Tatter http://piekarniatatter.blogspot.com/200 ... zenny.html (jest również przepis na zakwas żytni, informacje o zaczynie i mnóstwo świetnych przepisów). Najłatwiej piecze sie na gotowym, suszonym zakwasie, ale nie mam pojęcia, czy jest tu dostępny (w Polsce kupowałam niemiecki w sklepach eko) W Polsce samodzielne pieczenie chleba szybko mi się znudziło, bo jest mnóstwo świetnych piekarni, w których "prawdziwy" chleb można kupić.
Tutaj - oprócz smacznych ale bardzo pszennych bułek w każdym markecie - znalazłam tylko cosik dziwnego w Auchan/Alcampo (sprzedawane jako chleb niemiecki po 4 czy 5 euro - nie odważyłam się kupić:D). Ciekawa jestem, czy są tu w ogóle tradycyjne piekarnie piekące na zakwasie?

Pozdrawiam z GC

Awatar użytkownika
SplitSailer
Zaangażowany
Zaangażowany
Posty: 277
Rejestracja: sob, 7 kwie 2007, 18:45
Lokalizacja: Islas Canarias / TF y Mundo
Kontaktowanie:

Re: Witamy z Teneryfy

Post autor: SplitSailer » śr, 27 lip 2011, 18:35

Panna.Migotka pisze: Ciekawa jestem, czy są tu w ogóle tradycyjne piekarnie piekące na zakwasie?

Pozdrawiam z GC
...nie ma. W kazdym razie nic o tym nie wiem. Mysle ze ma to zwiazek z temperaturami, powietrzem oceanicznym, gdzie te ciasta (ktore znamy z wypiekow slowianskich ;) )nie udaja sie. Ale jak powiedzialem ja jestem zero nie kucharz, chociasz mialem knajpe (wine bar)...wiec niech moze wypowiedza sie madrzejsi. Ja gadalem sporo z babciami z Canarias. Nawet wino i sery robi sie tu odmiennie niz na peninsuli. Sery glownie mlode nie dojrzewajace, wina wymagaja sporo samozaparcia i wiedzy. Jakos tak kombinuje ze z ciastem i wszystkim co musie sie troche podfermentowac podobnie.....no ale nie wiem. Sam chetnie pochlone wiedze jesli ktos posiada.
SS
¨...i¨ ?

Awatar użytkownika
kava
Zaangażowany
Zaangażowany
Posty: 357
Rejestracja: sob, 23 gru 2006, 18:05
Lokalizacja: La Palma
Kontaktowanie:

Re: Witamy z Teneryfy

Post autor: kava » śr, 27 lip 2011, 22:58

Ja dużo piekę i stwierdzam, że już sama w sobie mąka jest inna, i ten sam przepis nie wyjdzie tu tak samo jak w PL.. tak czy owak, lepszy własny chlebuś niż te dmuchane klocki zwane "pan" :)

Odpowiedz

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości