Tuńczyk
- patmos
- Zaangażowany
- Posty: 294
- Rejestracja: czw, 1 mar 2007, 22:06
- Lokalizacja: Los Menores/Adeje/TFS
- Kontaktowanie:
Tuńczyk
Wie ktoś z Was jak przyżądzić smacznie świeżego tuńczyka. Jestem wielkim fanem tuńczyków, tych już nieżywych np. w puszce, więc postanowiłem dla urozmaicenia kupić świeżego tuńczyka, posoliłem go i polożyłem na grillu, ale po zapieczeniu, okazał się nie być tak smaczny jak sie spodziewałem. Domyślam się, że pewnie coś zrobiłem nie tak, może trzeba go było w jakiejś marynacie namoczyć, nie wiem. Rad bym się od Was czegoś dowiedzieć. Przy tej okazji, może sprowokuję dyskusję nad tym co lubicie jeść na Kanarach, co Wam smakuje, albo na co macie ochotę a nie możecie tutaj dostać.
Tuńczyk
Najlepiej potraktować tuńczyka jak normalną rybę >sól,mąka i na gorący olej> długość smażenia zależy od jego grubości.My uwielbiamy wszystko co pochodzi z morza a brakuje nam ogorków kwaszonych,dobrej kiełbasy,kaszanki
Powiem szczerze.
Świeży tuńczyk smakuje jak stare siano. Przynajmniej w moim wykonaniu, więc rzeczywiście chętnie się dowiem jak go przyrządzić. Jadłem kiedys w Chorwacji i smakował świetnie.
Kiszone ogórki można dostać w Las Palmas w ruskim sklepie. Są przekiszone i nie takie jak swoje w Polsce, ale zawsze coś.
Nam brakuje tutaj krakowskiej suchej, korzenia pietruszki i dobrych ziemniaków.
Smakują nam oliwki w sosie gasapcho i kupa innych rzeczy.
Świeży tuńczyk smakuje jak stare siano. Przynajmniej w moim wykonaniu, więc rzeczywiście chętnie się dowiem jak go przyrządzić. Jadłem kiedys w Chorwacji i smakował świetnie.
Kiszone ogórki można dostać w Las Palmas w ruskim sklepie. Są przekiszone i nie takie jak swoje w Polsce, ale zawsze coś.
Nam brakuje tutaj krakowskiej suchej, korzenia pietruszki i dobrych ziemniaków.
Smakują nam oliwki w sosie gasapcho i kupa innych rzeczy.
- 100%_cojones
- Stały bywalec
- Posty: 186
- Rejestracja: wt, 5 gru 2006, 21:18
no widzisz, a ja uwielbiam tutaj sprzedawane ziemniaki moim zdaniem lepsze niz w polsceamaryl pisze: Nam brakuje tutaj krakowskiej suchej, korzenia pietruszki i dobrych ziemniaków.
no i kanaryjskie sery rządzą, pycha
a najbardziej brak mi chyba ptasiego mleczka od Wedla
Pozdrawiam, 100%_cojones == 100% blackseo ;)
Wreszcie jakis watek kulinarny
Mam przepis na tunczyka z grilla, wychodzi troszke suchy- jak to tunczyk-ale z sosem jest naprawde smaczny. Mozna smialo probowac.
Tunczyka faktycznie trzeba wczesniej zamarynowac. A tu ten przepis:
1/4 szklanki oliwy
2 lyzki octu z czerwonego wina
2 lyzki swiezej posiekanej bazylii
2 lyzeczki swiezego oregano
2 lyzeczki swiezej natki pietruszki
troche tymianku
2-4 zabki czosnku zmiazdzone
1 lyzeczka soli i pieprz
1/3 szklanki majonezu
4 steki z tunczyka- takie 3-4 cm grube
Wymieszac wszystkie skladniki marynaty (bez majonezu), odebrac 2 lyzki i dodac do majonezu w oddzielnej miseczce. Reszta zalac rybe i marynowac ok. godzinki albo dluzej. Grillowac na silnym ogniu ok 2-3 min na kazdej stronie. Podawac z sosem majonezowym (tym z miseczki). Mniam
A jeszcze o tym, czego brakuje....Nam brakuje najbardziej chleba, dobrej herbaty i kaszy. Ptasiego mleczka oczywiscie tez.
Mam przepis na tunczyka z grilla, wychodzi troszke suchy- jak to tunczyk-ale z sosem jest naprawde smaczny. Mozna smialo probowac.
Tunczyka faktycznie trzeba wczesniej zamarynowac. A tu ten przepis:
1/4 szklanki oliwy
2 lyzki octu z czerwonego wina
2 lyzki swiezej posiekanej bazylii
2 lyzeczki swiezego oregano
2 lyzeczki swiezej natki pietruszki
troche tymianku
2-4 zabki czosnku zmiazdzone
1 lyzeczka soli i pieprz
1/3 szklanki majonezu
4 steki z tunczyka- takie 3-4 cm grube
Wymieszac wszystkie skladniki marynaty (bez majonezu), odebrac 2 lyzki i dodac do majonezu w oddzielnej miseczce. Reszta zalac rybe i marynowac ok. godzinki albo dluzej. Grillowac na silnym ogniu ok 2-3 min na kazdej stronie. Podawac z sosem majonezowym (tym z miseczki). Mniam
A jeszcze o tym, czego brakuje....Nam brakuje najbardziej chleba, dobrej herbaty i kaszy. Ptasiego mleczka oczywiscie tez.
- patmos
- Zaangażowany
- Posty: 294
- Rejestracja: czw, 1 mar 2007, 22:06
- Lokalizacja: Los Menores/Adeje/TFS
- Kontaktowanie:
tunak tunak tun
Dzięki Unka za przepis , "następną razą" jak sie mawia w moich stronach, postaram się wykorzystać, a o efektach nie omieszkam powiadomić.
Co do chleba to fakt, świeży polski chleb, ze świeżym polskim masłem, z wędliną którą sam uwędziłem.... po prostu palce lizać, ale warto mieć wspomnienia ze starego kraju
Co do chleba to fakt, świeży polski chleb, ze świeżym polskim masłem, z wędliną którą sam uwędziłem.... po prostu palce lizać, ale warto mieć wspomnienia ze starego kraju
- kava
- Zaangażowany
- Posty: 357
- Rejestracja: sob, 23 gru 2006, 18:05
- Lokalizacja: La Palma
- Kontaktowanie:
Twarożek, sernik, porzeczki, agrest, wiśnie, pierogi, gęsta śmietana, kasza gryczana, drożdże w kostkach, bułki, bułki grahamki, kajzerki, ogóreczki kiszone i konserwowe dobre, kiełbasa śląska i myśliwska, kabanosy, michałki i kasztanki, w ogóle słodycze wszelkie, dobre TRUSKAWKI i poziomki, maliny, grzyby, jagody, serek bieluch, majonez kielecki, Warka strong, soki Tymbarku (tego nie rozumiem, tutejsze soki są tragicznie niesmaczne), dobra woda mineralna z jakimś smakiem, pasztet z pieczarkami, jabłka papierówki...
Ratunku
Ratunku
- patmos
- Zaangażowany
- Posty: 294
- Rejestracja: czw, 1 mar 2007, 22:06
- Lokalizacja: Los Menores/Adeje/TFS
- Kontaktowanie:
Kava...
... cudowny biały wiersz Ci wyszedł. Widzę, że spokojnie można na wyspach zająć się importem z Polski towarów żywnościowych, tylko na Tobie Kava nieźle można się obłowić, a ogórki kiszone to można kontenerami sprowadzać ), bo widzę, że wszyscy za nimi tęsknią. Nie ma to jak utulić do snu słoiczek z ogórkami kiszonymi i pocałować na dobranoc krakowską suchą, czego Wam wszystkim życzę
Oj, ogoreczki, kielbaska i owoce pozostaja w sferze marzen. Ale np. gesta, kwasna smietana, kefirek, drozdze w kostce, twarozek to mozna kupic w mercadonie i carrefourze. Przynajmniej w S/C:) A dobry sernik tez zdarzylo mi sie tu jesc. Ba! nawet na dobry swiezutki chlebek mozna czasem wpasc do El Monasterio w Los Realejos. Ze smalcem:)
Ale to na Teneryfie. Na Palmie to nie wiem....
Ale to na Teneryfie. Na Palmie to nie wiem....
- kava
- Zaangażowany
- Posty: 357
- Rejestracja: sob, 23 gru 2006, 18:05
- Lokalizacja: La Palma
- Kontaktowanie:
Mieszkałam na Teneryfie i jedyny twarożek jaki namierzyłam to taka mazia w Alcampo (nawet smaczna). Kwaśna śmietana jest, taka sobie, ale jest, sprowadzona z Niemiec. Drożdże w kostce gdzie widziałaś?!?unka pisze:Oj, ogoreczki, kielbaska i owoce pozostaja w sferze marzen. Ale np. gesta, kwasna smietana, kefirek, drozdze w kostce, twarozek to mozna kupic w mercadonie i carrefourze. Przynajmniej w S/C:) (...) Na Palmie to nie wiem....
A kefir sobie robię sama świeży z grzybków kefirowych, ktoś chce?
- patmos
- Zaangażowany
- Posty: 294
- Rejestracja: czw, 1 mar 2007, 22:06
- Lokalizacja: Los Menores/Adeje/TFS
- Kontaktowanie:
Grzybki ???
A gdzie te grzybki rosną?A kefir sobie robię sama świeży z grzybków kefirowych, ktoś chce?
hej kava,
dosc dobry twarozek (prawie taki jak wiejski z Piatnicy) maja w mercadonie, nazywa sie fioccolat (produkt szwedzki);
a drozdze w kostce (la levadura fresca) sa w mercadonie- leza w lodowce kolo masla, w carrefourze tez zdarzylo mi sie na nie trafic, kostki sa o polowe mniejsze niz polskie;
Moze ktos wie, czy na wyspie mozna gdzies kupic mak?
dosc dobry twarozek (prawie taki jak wiejski z Piatnicy) maja w mercadonie, nazywa sie fioccolat (produkt szwedzki);
a drozdze w kostce (la levadura fresca) sa w mercadonie- leza w lodowce kolo masla, w carrefourze tez zdarzylo mi sie na nie trafic, kostki sa o polowe mniejsze niz polskie;
Moze ktos wie, czy na wyspie mozna gdzies kupic mak?
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości