WYJAZD NA WYSPY KANARYJSKIE

Wszystkie tematy związane z życiem na Kanarach
Awatar użytkownika
camilozeta
Administrator
Administrator
Posty: 957
Rejestracja: pn, 22 maja 2006, 02:36
Kontaktowanie:

Post autor: camilozeta » ndz, 11 mar 2007, 14:48

Jeszcze raz... Polskie prawko MOZNA wymienic na hiszpanskie, ale NIE TRZEBA tego robic. Jesli jednak NIE CHCESZ wymieniac, to MUSISZ je zglosic w rejestrze, nawet jesli jest to prawko tzw. unijne.

Natomiast jesli CHCESZ wymienic, to placisz jakies 17 Euro i czekasz kilka tygodni. W tym czasie masz zabrane polskie prawko a zamiast niego daja Ci swistek, na podstawie ktorego mozesz sobie jezdzic.

To wszystko :-) Ja wymienilem, chociaz mialem nowe tzw. unijne. Reszta to juz decyzja indywidualna, rzecz kaprysu :-) Zalatwia sie to wszystko w tym samym urzedzie.

Pozdrawiam, Camilo
http://www.camilozeta.com/ - Podróżując przez życie...

Awatar użytkownika
kuba
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 121
Rejestracja: śr, 20 gru 2006, 21:48

wyjazd na wyspy

Post autor: kuba » wt, 13 mar 2007, 21:08

jesli sie nie myle, nikt na forum nie podejmowal jeszcze tematu dot.telewizji satelitarnej i dlatego mam pytanie-czy ogladacie TV Polonia i inne polskie programy?
pozdrawiam was serdecznie.....K.

Awatar użytkownika
camilozeta
Administrator
Administrator
Posty: 957
Rejestracja: pn, 22 maja 2006, 02:36
Kontaktowanie:

Re: wyjazd na wyspy

Post autor: camilozeta » wt, 13 mar 2007, 22:22

kuba pisze:czy ogladacie TV Polonia i inne polskie programy?
Tak, ja ogladam. Mam satelitke skierowana na hotbirda i smiga jak malowana. TV Polonia, TV Kultura, Polsat 2 i pare innych po polsku. Czasza musi byc co najmniej 90 cm. zeby dobrze odbierac. No i oczywiscie odbiornik cyfrowy, nie analogowy. Znam tez ludzi, ktorzy maja tutaj dekodery Cyfra Plus przywiezione z Polski.

Pozdrawiam, Camilo
http://www.camilozeta.com/ - Podróżując przez życie...

STYRO
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 164
Rejestracja: pt, 5 sty 2007, 17:48
Lokalizacja: Reus
Kontaktowanie:

Post autor: STYRO » czw, 15 mar 2007, 16:01

ja mam w domu Cyfre + ale czasze musialem dac 1,20 bo nie lapalo wszystkich kanalow.
Pozdrawiam z Reus
STYRO

irc.wikkedwire.com port 6667 #polishpub

Awatar użytkownika
kava
Zaangażowany
Zaangażowany
Posty: 357
Rejestracja: sob, 23 gru 2006, 18:05
Lokalizacja: La Palma
Kontaktowanie:

Post autor: kava » czw, 15 mar 2007, 19:45

TV to nie problem, gorzej z internetem :evil:

Awatar użytkownika
patmos
Zaangażowany
Zaangażowany
Posty: 294
Rejestracja: czw, 1 mar 2007, 22:06
Lokalizacja: Los Menores/Adeje/TFS
Kontaktowanie:

Post autor: patmos » pt, 16 mar 2007, 10:23

kava pisze:TV to nie problem, gorzej z internetem :evil:
A Co z nim własnie? Camilo ma jakiegoś ADSL'a, domyślam się, że to coś jak nasza neostrada. A Ty Kava korzystasz z innego dostawcy?
STYRO pisze:ja mam w domu Cyfre +
A opłacasz ją w kraju ma się rozumieć?

Pozdro

Awatar użytkownika
kava
Zaangażowany
Zaangażowany
Posty: 357
Rejestracja: sob, 23 gru 2006, 18:05
Lokalizacja: La Palma
Kontaktowanie:

Post autor: kava » pt, 16 mar 2007, 10:59

patmos pisze:coś jak nasza neostrada. A Ty Kava korzystasz z innego dostawcy?
Dostawcy są, polecam Idecnet, są naprawdę w porządku i działają profi.

Sęk w czymś innym. Jeśli telefonica powie ci, że "en este momento no hay mas repetidores", to możesz im naskoczyć i będziesz miesiącami skazany na modem - to z autopsji. Domyślam się, że w centrach miast problem ten nie jest aż tak częsty jak na przedmieściach. W każdym razie nie jest to rzadkość - np. na La Palmie (w "lepszej" dzielnicy) można miesiącami czekać na założenie zwykłego TELEFONU (nawet do roku!) a co dopiero marzyć o dsl... :roll: Wszystko zależy, jak trafisz.

Na GC pewnie jest jeszcze inaczej, Kanary to kraina mikroklimatów, nie tylko z kontekście pogody.

Awatar użytkownika
camilozeta
Administrator
Administrator
Posty: 957
Rejestracja: pn, 22 maja 2006, 02:36
Kontaktowanie:

Post autor: camilozeta » pt, 16 mar 2007, 14:01

patmos pisze:A Co z nim własnie? Camilo ma jakiegoś ADSL'a, domyślam się, że to coś jak nasza neostrada.
Tak, to jak nasza neostrada. Telekomunikacja Polska wymyslila sobie po prostu nazwe wlasna dla produktu, ktory wszedzie indziej nazywa sie tak jak sie nazywa, czyli ADSL, a u nich to neostrada.

Co do dostawcow, to sytuacja jest podobna jak w Polsce, wiekszosc infrastruktury nalezy do molocha, czyli do Telefonica. Nawet jak kupujesz od innej firmy, to jest to tylko posrednik, dlatego ja wole bezposrednio od nich. W miastach z reguly problemow nie ma. Gorzej na "zadupiach :-) Ale w Polsce jest przeciez tak samo.

Pozdrawiam, Camilo
http://www.camilozeta.com/ - Podróżując przez życie...

STYRO
Stały bywalec
Stały bywalec
Posty: 164
Rejestracja: pt, 5 sty 2007, 17:48
Lokalizacja: Reus
Kontaktowanie:

Post autor: STYRO » pt, 16 mar 2007, 18:34

patmos pisze:
STYRO pisze:ja mam w domu Cyfre +
A opłacasz ją w kraju ma się rozumieć?

Pozdro
Oczywiscie, jest na mojego niedoszlego tescia.
Pozdrawiam z Reus
STYRO

irc.wikkedwire.com port 6667 #polishpub

Awatar użytkownika
patmos
Zaangażowany
Zaangażowany
Posty: 294
Rejestracja: czw, 1 mar 2007, 22:06
Lokalizacja: Los Menores/Adeje/TFS
Kontaktowanie:

Autostrady

Post autor: patmos » ndz, 18 mar 2007, 21:59

Jako, że więcej i tańszych samolotów lata na Teneryfę na północ, a ja z żoną, już wiem bedziemy, że będziemy mieszkać i pracować na południu, to mam pytanie do Was czy ta autostrada z północy na południe jest płatna i ile mniej więcej moze kosztować ewentualna podróż autobusem z lotniska w Santa Cruz do Los Cristianos?

Awatar użytkownika
kava
Zaangażowany
Zaangażowany
Posty: 357
Rejestracja: sob, 23 gru 2006, 18:05
Lokalizacja: La Palma
Kontaktowanie:

Post autor: kava » ndz, 18 mar 2007, 22:13

Bezpłatna. Płaciłam ok. 6 ojro, chyba że kupice sobie bono, to będzie taniej :)
BTW w Santa Cruz nie ma lotniska :) Najpierw musicie się dostać z Los Rodeos do Santa Cruz nr 102 chyba, a potem z Santa Cruz na południe, bodajże linią 110.

Awatar użytkownika
patmos
Zaangażowany
Zaangażowany
Posty: 294
Rejestracja: czw, 1 mar 2007, 22:06
Lokalizacja: Los Menores/Adeje/TFS
Kontaktowanie:

Post autor: patmos » wt, 20 mar 2007, 12:11

kava pisze: ... w Santa Cruz nie ma lotniska :).
Wiem, wiem mapę Teneryfy mam prawie w jednym palcu :)
camilozeta pisze: Tak, to jak nasza neostrada...czyli ADSL
Camilo, podłączasz tę "neostradę" przez USB, tak jak w Polsce, czy kabelkiem do sieciówki? Bo ja w tej chwili w Polsce mam internet przez kablówkę, podłączony do routera wifi (nota bene bardzo dobrego routera) i zastanawiam się czy uda mi się z tego skorzystać na Tenryfie. Nie chciałbym się pozbywać tego sprzętu.

i jeszcze kwestia zupełnie odmienna... czy są na wyspach jakieś nietypowe dla Polaka, egzotyczne (czytaj niebezpieczne) owady, płazy, gady. Mam na myśli coś jadowitego, czego ewentualnie trzeba unikać, bądź też zaszczepić się przed wyjazdem na jakieś podejrzane choróbska przenoszone przez owe.

Pozdro!

Awatar użytkownika
kava
Zaangażowany
Zaangażowany
Posty: 357
Rejestracja: sob, 23 gru 2006, 18:05
Lokalizacja: La Palma
Kontaktowanie:

Post autor: kava » wt, 20 mar 2007, 12:26

patmos pisze:owady, płazy, gady. Mam na myśli coś jadowitego, czego ewentualnie trzeba unikać, bądź też zaszczepić się przed wyjazdem na jakieś podejrzane choróbska przenoszone przez owe.
Kanary jako wyspy geologicznie młode nie miały za bardzo czasu na rozwinięcie fauny, w lesie z większych zwierząt najwyżej możesz spotkać królika (importowanego z peninsuli) muflona (musiałbyś mieć dużo szczęścia) czy jeża (tylko na Teneryfie). Nic mi o niebezpiecznych gatunkach nie wiadomo, najwyżej na plaży może cię urżnąć jaszczurka, ale nic się nie stanie :) Co jeszcze, w lesie jeśli jakiś pająk cię ugryzie - jeśli nie jesteś alergikiem to nie ma problemu. Komarów praktycznie nie ma (świetna sprawa!), najwyżej w okolicach zbiorników wodnych do podlewania upraw. W domach zdarzają się geckos - podobno przynoszą szczęście - są nieszkodliwe i czyszczą dom z insektów.

Obrazek

Ja na nic się nie szczepiłam, nic mnie nigdy nie ugryzło poza osą. O szczepionkach należy pomyśleć np. mając w planach wycieczkę do Mauretanii.

Awatar użytkownika
camilozeta
Administrator
Administrator
Posty: 957
Rejestracja: pn, 22 maja 2006, 02:36
Kontaktowanie:

Post autor: camilozeta » wt, 20 mar 2007, 14:57

patmos pisze:Camilo, podłączasz tę "neostradę" przez USB, tak jak w Polsce, czy kabelkiem do sieciówki?
Ja akurat mam routerek wifi Zyxela. Dostaje sie taki standardowo w Telefonica przy zakupie ADSL. Od modemow USB juz raczej odeszli.
patmos pisze:Bo ja w tej chwili w Polsce mam internet przez kablówkę, podłączony do routera wifi (nota bene bardzo dobrego routera) i zastanawiam się czy uda mi się z tego skorzystać na Tenryfie. Nie chciałbym się pozbywać tego sprzętu.
Hm... Byc moze moglbys z tego skorzystac w Ono http://www.ono.es/ ale oni nie wszedzie maja Internet przez kablowke. Akurat w tym temacie Ci nie poradze, bo nie "zadawalem sie" jeszcze z Ono.

Pozdrawiam, Camilo
http://www.camilozeta.com/ - Podróżując przez życie...

Awatar użytkownika
patmos
Zaangażowany
Zaangażowany
Posty: 294
Rejestracja: czw, 1 mar 2007, 22:06
Lokalizacja: Los Menores/Adeje/TFS
Kontaktowanie:

Post autor: patmos » śr, 21 mar 2007, 08:46

kava pisze:W domach zdarzają się geckos - podobno przynoszą szczęście - są nieszkodliwe i czyszczą dom z insektów.
To cudownie moje dzieci oszalały ze szczescia, ze beda mialy swojego gekona. :D: Na tym zdjeciu jest uroczy, to oczywiście Twój ;) ?

Odpowiedz

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość