przez viola » sobota, 17 lipca 2010, 11:10
Witam, przemyślcie swą decyzję kilkakrotnie za nim ją podejmiecie.Mieszkam na wyspie od 3 lat ,nie żałuję ale nie zawsze wszystko układa się po naszej myśli wbrew oczekiwaniom.Myślę,że z dziećmi i szkołą nie powinno być problemu.Nie ma szkół polskich jednak są prywatne angielskie,niemieckie no i właśnie otworzono norweską .Moje dzieci chodzą do szkoły publicznej, hiszpańskiej,chętnie uczęszczają ..bynajmniej moje..podejście nauczyciela do uczniów jest odpowiednie.Wszystko jednak też zależy od szczęścia na pewno.Chyba jako jedyna na wyspie doświadczyłam sytuacji dyskryminacji dziecka w szkole,ale w bardzo ładny,delikatny sposób ta sytuacja została rozwiązana.Pani rozpoczynająca pracę nie mogła sobie poradzić z moim zbyt spokojnym 3 letnim synkiem,nie wiedziała jak z nim pracować więc po prostu lekceważyła go łącznie z wypuszczaniem na przerwę czy do toalety.Rysunki jakie wykonywał zawsze były wieszane oddzielnie od reszty dzieci do tego w innym rzędzie.Oskar co prawda nie mówił wiele i był bardzo wstydliwy na początku ale bardzo dobrze rozumiał jednak ona wymagała od 3 latka poprawnej wypowiedzi no i niestety po pierwszym półroczu została zastąpiona inną.Dziecko zmieniło się o 360 stopni.Czasem tak dużo mówi ,że nie jestem w stanie tego przerwać...Co do pracy to dużo wydaje mi się,że zależy od tego gdzie chcielibyście pracować i jakie macie zamiary i oczekiwania.Na Gran Canarii ogólnie pewnie tak jak wszędzie z pracą jest kiepsko ale myślę,że zawsze coś można znaleźć.Klimat nadrabia wszystkie ubytki,pogoda i otaczający ludzie pozytywnie nastawiają do życia.Chętnie podzielę się informacją .Pozdrawiam serdecznie,powodzenia!
Dzieci ze szkołą na pewno dadzą sobie radę są w bardzo dobrym wieku,jeśli chodzi o zmianę .