Własna działalność na GC

Wszystkie tematy związane z wyspą Gran Canaria

Własna działalność na GC

Postprzez Rekord » niedziela, 31 stycznia 2010, 20:23

Witam.
Jestem zainteresowany założeniem własnej działalności gospodarczej na wyspach. I tu zwracam się do takich przedsiębiorców którzy już są i prowadzą taką działalność o wszelkie informacje które mogą się przydać przy twożeniu takiej firmy. W Polsce prowadzę firme juz od ponad 20 lat. Na wyspach dopiero chcę zacząć. Mam środki finansowe i pomysł (kierunek działalności).
Nie znalazłem na forum nic na ten temat.
Napiszcie od czego zacząć załatwianie formalnośći, gdzie zgłosić taką działalność, jaki urząd skarbowy i gdzie, ulgi io dotacje na rozpoczęcie działalności, potrzebne dokumenty, no jednym słowem - co tylko wiecie - piszcie - takie informacje napewno nie jednemu się przydadzą
Pozdrawiam - Tomasz
Rekord

Nieznany Nieznana

Postprzez Rekord » niedziela, 21 lutego 2010, 20:05

Tyle zaglądnięć na temat - i nikt nic nie wie???
Rekord

Nieznany Nieznana

Hej!

Postprzez viola » sobota, 1 maja 2010, 08:54

Potrzebna jest Twoja rezydencja,paszport lub dowód osobisty .Wszystko załatwiasz bez biegania w jednym miejscu,jeśli znasz hiszpański to dobrze,jeśli nie- potrzebujesz kogoś kto przetłumaczy.Niestety w innym języku nie bardzo tam porozmawiasz.Jeśli masz mniej niż 35 lat przysługuje Ci zniżka ubezpieczenia(seguro social).W sumie zajmuje to ok. 30-40 minut i jesteś przedsiębiorcą.Potem tylko trzeba udać się do Urzędu Skarbowego w celu ustalenia podatku.Seguro social wynosi ok.300 euro dla autonomo czyli dla jednoosobowej działalności przy zniżce płacisz przez 30 miesięcy ok.197 euro. Działalność rejestrujesz w Camara Comercio De Las Palmas,C.Leon y Castillo 24..Jeśli zamierzasz otworzyć jakąkolwiek produkcję,możesz starać się o dofinansowanie z UE.Pozdrawiam.
viola

Nieznany Nieznana

Re: Własna działalność na GC

Postprzez Waldek » środa, 28 lipca 2010, 02:17

No i potem, trzeba jeszcze tylko zarabiać pieniądze...i ponownie temat, pomoc ,subwencje, dotacje , UE....jak dalej żyć?
Nie budowalbym firmy w oparciu o subwencje. Chyba pomysl na biznes jest najwazniejszy. Napisz kilku, konkretnym ludziom z forum na PW, mysle ze pomoga i doradzą! Rejestracja firmy -to nie problem, a pracy na Wyspach jest duzo. Czesto mam wrazenie, ze takie slowa jak konkurencja, marketing, dbanie o klienta tu jeszcze nie dotarly. Problemy maja firmy, ktore dzialaja "jak w Polsce za komuny" Jakosc swiadczonych uslug jest fatalna. Taki lekki marazm...widze tu duze szanse dla ludzi biznesu. W innym poscie pytam, gdzie naprawic lezaki ( sa ich na wyspach dziesiatki tysiecy ) - brak odpowiedzi i tu juz masz pomysl na biznes.
Waldek

Nieznany Nieznana

Re: Własna działalność na GC

Postprzez dariusz_ruminski » środa, 4 sierpnia 2010, 22:46

Po 1 zalecałbym ostrożność, po 2 najpierw pobyć tu trochę a potem inwestować, trzeba na to wszystko tu na wyspach spojżeć z trochę innej perspektywy, zgadzam się też ze stwierdzeniem Waldka że poziom działania tych firm tutaj jest niski nawet bardzo niski no i należy pamiętać że tu obowiązują różnego rodzaju licencje
pozdrawiam
dariusz_ruminski

Nieznany Nieznana

Powrót do Gran Canaria